lördag 13 september 2008

Gratin smarroise

Jag skulle knappast ha den omfångsrika kroppshydda jag systematiskt byggt upp utan ett brinnande engagemang för riktigt god mat. Och som den lede frestaren tänkte jag dela med mig med några av mina käraste kreationer. Men kom ihåg - du har själv ett personligt ansvar för vad du stoppar i dig. Tycker du receptet är för ohälsosamt så knapra i dig några ekologiska morötter.

Alltnog; här kommer förstlingen i denna serie - en smarrig gratäng. Här är vad du behöver:
  • Ett gäng fina potatisar, varför inte King Edward
  • En grönskimrande hyfsat stor purjolök
  • Några deciliter vispgrädde
  • Lite prima margarin
  • Fyra-fem bitiga vitlökar
  • En stor bit smakrik ost, gärna Västerbotten eller Brännvinsost
  • Färskt örtsalt
  • Grovmalen svartpeppar

Skala potatisen. Smöra in en ungsfast form med margarinet. Hacka purjolöken i bitar av ungefär samma storlek som bitarna i en hundragrams chokladkaka. Pressa vitlöksklyftorna i en för ändamålet avsedd press. Riv osten med den grövsta sidan av ditt favoritrivjärn.

Riv en tredjedel av potatisen med den grövsta sidan av samma rivjärn och lägg dem i den smörade formen. Sprid ett tunt lager örtsalt och svartpeppar efter behag. Lägg på hälften av den hackade purjon. Klicka över hälften av vitlöken. Gör om samma procedur en gång till med potatis, örtsalt, svartpeppar, purjo och pressad vitlök. Riv sedan den sista tredjedelen potatis och lägg över det hela. Du ska nu fortfarande ha en liten bit upp till kanten på formen, annars är formen för liten.

Häll vispgrädden över formen så att den saftar in sig och bildar en grund liten vit sjö i botten. Kör därefter en sista vända med örtsalt och svartpeppar på de nu gräddblanka potatisbitarna. Strö över din rivna ost så att den precis täcker den underliggande potatisen.

Sedan är det bara att köra in i ugnen på kanske knappt tvåhundra grader och, beroende på ugn, låta det hela baka ihop sig i minst en halvtimma. Det blir lite kortare tid än annars när potatisen är riven. Kolla av så att osten inte blir för bränd - den ska helst vara gyllengul med lätt solbrända skiftningar.

Avnjut det hela med en god sallad och en bit grillad fisk, squash eller hängmörad biff.

Inga kommentarer: