onsdag 28 januari 2009

Sigurdardottir Islands ledare?

Isländska socialministern Johanna Sigurdardottir, den överlägset mest populära ministern i Islands utskällda regering, kan bli ny statsminister i Vulkanriket.

De omfattande protesterna mot regeringens sätt att hantera finanskrisen tvingar fram en regeringsombildning. Detta trots att den nuvarande regeringen med det borgerliga Självständighetspartiet och de vänsterallierade Socialdemokraterna har hela 43 av de 63 mandaten i Alltinget, och att Socialdemokraterna som väntas leda den nya regeringen är en viktig del av den avgående regeringen.

Den rödgröna rörelsen som ska ingå i koalition med socialdemokraterna har endast 9 platser i Alltinget och tillsammans får den nya regeringens partier 27 av 63 mandat. Men det landsbygdsorienterade Framsoknarflokkurin med sina 9 mandat ska ge minoritetsregeringen sitt stöd och troligen blir det också ett passivt stöd från det lilla Liberala Partiet.

Island var tidigt ute med kvinnligt ledarskap när Vigdis Finnbogadottir blev världens första demokratiskt valda kvinnliga president 1980, en post som hon hade under hela 16 år.

Nu går Island vidare med en kvinnlig regeringschef och dessutom den första öppet homosexuella att leda en regering.

Inga kommentarer: